Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]
Do dzisiaj istnieją kontrowersje odnośnie diet zalecanych dla sportowców. Najgorsze, że wszystkie portale beztrosko cytują badanie, które jest ewidentnie zmanipulowane. Praca Volek JS. i wsp. jest sponsorowana przez fundację Roberta C. i Veroniki Atkins. Na dodatek dr Volek i dr Phinney otrzymują pieniądze za sprzedaż książek dotyczących treningu [...]
[...] odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1428 kJ/399 kcal, tłuszcz: 8,2 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,8 g, węglowodany: 59 g, w tym cukry: 43 g, błonnik: 6,5 g, białko: 4,1 g. Okaże się, iż 100 g tego „super produktu” ma aż 399 kcal. Innymi słowy dostarczasz w ten sposób bombę energetyczną. Dla niektórych osób potrzeba będzie 20-30 [...]
Kulturystyka jest dziedziną z którą wiążą się niezliczone mity i przekłamania. W poniższym opracowaniu postaram się wyjaśnić kwestie, które najczęściej są mitologizowane w internecie i prasie, a wynika to z niezrozumienia zagadnienia. Kiedyś tworzono mity dla wyjaśnienia chociażby pochodzenia chorób, na przykład: zarazy wiązano z „klątwą [...]
[...] iż przesadza z trenbolonem, testosteronem, nandrolonem, insuliną i hormonem wzrostu, hodując przerośnięte narządy wewnętrzne, w tym zmienione patologicznie serce. Ponadto białko serwatkowe (np. WPC, WPI, WPH) przyswaja się o wiele łatwiej i szybciej, w porównaniu do np. wołowiny czy wieprzowiny, dlatego obciążenie organizmu jest o wiele [...]
[...] obiegowym opiniom, wszyscy sportowcy mogą spożywać o wiele więcej białka, niż kiedyś sugerowano w podręcznikach. Dlaczego? Ile białka powinienem dostarczyć? A po co mi białko, skoro jestem biegaczem? Ile białka potrzebuję, gdy trenuję i jem za mało węglowodanów? Ile białka tracę w trakcie biegania? Czy duża ilość protein jest szkodliwa dla [...]
Greg Doucette to znany zawodnik mający swój kanał YouTube. Kiedyś miał przykrą wpadkę związaną z przemytem sterydów i innych środków dopingujących (rzekomo wartych 250 tys. dolarów, co wydaje mi się 10-krotnie przesadzoną kwotą). Kosztowało go to tysiące dolarów. W odróżnieniu od większości kanałów w tym serwisie, Greg opiera się na ponad 30 [...]
[...] mimo ograniczenia dowozu energii zmniejszenie wydatku energetycznego nie nastąpiło, gdy badani przyjęli kapsaicynę lub zwiększyli spożycie białka. Połączenie diety bogatej w białko i kapsaicyny przyniosło jeszcze lepsze wyniki. Białko (np. serwatkowe) może mieć wpływ na zwiększenie wydatku energetycznego w warunkach deficytu kalorycznego, [...]
[...] na kilogram masy ciała (podczas treningu i zawodów u sportowców klasy olimpijskiej). Wg ogólnie przyjętych danych, np. wg Konsensusu w Lozannie, średnie zapotrzebowanie na białko w sporcie wynosi 1,4,-1,9 g na kilogram masy ciała. Inne badania mówią o konieczności dostarczania od 1,2 do 1,7 g protein w celu utrzymania masy mięśniowej u [...]
[...] aktywności PAI, wzrost aktywności antytrombiny III) oraz jednocześnie prozakrzepowe (spadek stężeń białka C i S, wzrost hematokrytu, wzrost ilości białych krwinek). Aktywne białko C, łącząc się z wolnym białkiem S w stosunku 1:1, hamuje proces krzepnięcia krwi. Podobnie jest z pochodnymi testosteronu (np. nandrolone), nandrolonu (np. trenbolone) [...]
[...] skurczowe ciśnienie krwi (o 2,6%), zmniejszył się obwód talii (-3,7%), spowodowały wzrost szczytowej wydolności tlenowej (o 7,3%). Jednakże panie z grupy diety wysokobiałkowej: straciły więcej kilogramów (-4,4 ± 3,6 kg) vs -2,6 ± 2,9 kg w grupie wysokowęglowodanowej, straciły więcej tkanki tłuszczowej (-3,4 ± 2,7 kg), [...]
[...] dużo lepsze są choroby, śmierć, przestępstwa, skandale obyczajowe, konflikty militarne i polityczne. Podsumowanie Wiem, najprościej napisać, iż Meegan Hefford zabiły szejki białkowe. Sprawa jest tym bardziej podejrzana, iż wspomniane zaburzenia genetycznie funkcjonowania enzymów uczestniczących w przemianach cyklu mocznikowego ujawniają się już [...]
[...] związany np. z pracą i treningiem został źle oszacowany, należałoby dodać kolejne 200 kcal i dostarczać 2634 kcal. Jak może wyglądać plan dietetyczny? Zakładamy, iż białko dostarczy 20% energii, węglowodany 50%, tłuszcze 30%: 486,8 kcal z białka, czyli ~122 g dziennie 1217 kcal z węglowodanów, czyli ~304 g dziennie 730,2 kcal z [...]
[...] Bo ograniczasz podaż tłuszczów i/lub węglowodanów. Efekty redukcyjne mogą przyspieszać: kofeina (3 - 5 mg na kg masy ciała) 1 - 1,5 h przed treningiem, zielona herbata, białko serwatkowe (WPC, WPH, WPI), np. 2-3 porcje między posiłkami lub jako uzupełnienie do niskobiałkowego posiłku). Referencje, badania, piśmiennictwo: Kathleen Deska [...]
Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]
[...] ziemniaków, kaszy czy makaronów. Równie dobrze można by rozpisać dietę opartą na białkach serwatkowych, tłuszczach i węglowodanach w formie płynnej (np. zmiksowane banany, białko serwatkowe, trochę oliwy, wody, przyprawy) i też reklamować ją jako „odchudzającą”. Twierdzenie, iż „zyskasz płaski brzuch i zredukujesz masę ciała” jest wierutną [...]
Diety wysokobiałkowe nie są niczym nowym. Publikacja Atkinsa o tego typu rozwiązaniu żywieniowym pochodzi z 1972 r. Jest z nimi związanych wiele mitów, przekłamań i nieprawdziwych informacji. Zamieszanie pogłębia „finansowe wsparcie naukowców” przez Fundację Atkinsa. Mechanizm nr 2: „Termiczny efekt pożywienia” DIT / SDA lub TEF, czyli [...]
[...] fast food (pizza, kebaby, hot dogi itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe, białko ryżowe czy pszeniczne. Niektórzy odradzają [...]
[...] wiele osób uważa, iż należy dostarczać nawet 4-5 g protein na kilogram masy ciała dziennie, gdyż rzekomo przy stosowaniu sterydów anaboliczno-androgennych to nadmiarowe białko zostanie spożytkowane. Przykro mi, ale badania naukowe nie potwierdzają podobnej tezy. Z taką ilością protein w diecie wiąże się cała masa problemów dla sportowca. A [...]
[...] kobiety, które rozpoczęły trening i dietę z wyższym poziomem HOMA (większymi zaburzeniami glikemii) doświadczyły większego obniżenia stężenia glukozy we krwi po diecie wysokobiałkowej. Niestety, nie ma róży bez kolców, skoro dieta w grupie wysokobiałkowej spowodowała supresję leptyny, to oznacza to jednocześnie wyraźny wzrost głodu (większy, niż [...]